AYAM PANGGANG BIRM
Kenapa Birm? Sebab resipi ayam panggang ni saya perolehi daripada rakan2 di Birmingham. Terpesona dengan aroma dan rasa ayam panggang ni membuatkan saya teruja nak tahu cara2 menyediakannya. Terima kasih buat Puan Asyura kerana sudi berkongsi resipi dengan saya. Alhamdulillah, sudah beberapa kali saya berjaya memanggang ayam ini..lazat! Nak cuba? Jom tengok resipi.
Bahan2:
1 ekor baby chicken
1 1/4 sudu kecil serbuk bawang putih
2 sudu kecil serbuk halia
2 sudu kecil serbuk cili
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 ketul kiub ayam
1 1/2 sudu besar madu
3/4 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar kicap
Cara2 menyediakannya:
1. Campurkan semua bahan kecuali ayam di dalam mangkuk besar.
2. Lumurkan pada ayam dan perap selama 3 atau 4 jam.
3. Bakar atau boleh juga guna api grill.
** boleh juga dipotong beberapa biji ubi kentang, potong berbentuk wedges, lumurkan sekali dengan rencah tadi, dan bakar bersama ayam.
SELAMAT MENCUBA!!
Kenapa Birm? Sebab resipi ayam panggang ni saya perolehi daripada rakan2 di Birmingham. Terpesona dengan aroma dan rasa ayam panggang ni membuatkan saya teruja nak tahu cara2 menyediakannya. Terima kasih buat Puan Asyura kerana sudi berkongsi resipi dengan saya. Alhamdulillah, sudah beberapa kali saya berjaya memanggang ayam ini..lazat! Nak cuba? Jom tengok resipi.
Bahan2:
1 ekor baby chicken
1 1/4 sudu kecil serbuk bawang putih
2 sudu kecil serbuk halia
2 sudu kecil serbuk cili
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 ketul kiub ayam
1 1/2 sudu besar madu
3/4 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar kicap
Cara2 menyediakannya:
1. Campurkan semua bahan kecuali ayam di dalam mangkuk besar.
2. Lumurkan pada ayam dan perap selama 3 atau 4 jam.
3. Bakar atau boleh juga guna api grill.
** boleh juga dipotong beberapa biji ubi kentang, potong berbentuk wedges, lumurkan sekali dengan rencah tadi, dan bakar bersama ayam.
SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment