Buat potato wedges ni masa makan malam hari tu. Lagi sedap jika dapat makan dengan sos warna kuning berkeju tu..voillla. Tapi, itula..takde dalam stok pula slice cheese. Lain kali nak buat lagi dan buat sosnya sekali.
Jom tengok resipi yang dicampur campak. Boleh ubah ikut kesesuaian masing2.
Bahan2:
3 biji ubi kentang
6 sb tepung gandum
1 sb tepung beras [jika ada..sy mmg letak sbb nak srh rangup]
1 sb serbuk lada hitam
1 sb serbuk lada putih
1/2 sk serbuk kunyit
1 sb serbuk kari
1/2 sk serbuk cili
sedikit garam dan gula
Cara2 Menyediakannya:
1. Gaulkan bahan2 di atas kecuali ubi kentang. Letak air biar jadi macam bancuhan tepung goreng pisang tu. Biar pekat sikit supaya melekat kat ubi. Kalu cair sangat nanti kentang nampak botak bila digoreng, xcantik rupanya.
2. Buang kulit ubi kentang, potong macam bentuk wedges dan rebus separuh masak.
3. Bila dah separa masak, toskan airnya.
4. Celup dalam bancuhan tepung tadi.
5. Gorengla....toskan minyak dan boleh makan...
Jom tengok resipi yang dicampur campak. Boleh ubah ikut kesesuaian masing2.
Bahan2:
3 biji ubi kentang
6 sb tepung gandum
1 sb tepung beras [jika ada..sy mmg letak sbb nak srh rangup]
1 sb serbuk lada hitam
1 sb serbuk lada putih
1/2 sk serbuk kunyit
1 sb serbuk kari
1/2 sk serbuk cili
sedikit garam dan gula
Cara2 Menyediakannya:
1. Gaulkan bahan2 di atas kecuali ubi kentang. Letak air biar jadi macam bancuhan tepung goreng pisang tu. Biar pekat sikit supaya melekat kat ubi. Kalu cair sangat nanti kentang nampak botak bila digoreng, xcantik rupanya.
2. Buang kulit ubi kentang, potong macam bentuk wedges dan rebus separuh masak.
3. Bila dah separa masak, toskan airnya.
4. Celup dalam bancuhan tepung tadi.
5. Gorengla....toskan minyak dan boleh makan...
No comments:
Post a Comment