HOMEMADE KAYA
Kali pertama membuat kaya sendiri dengan bantuan idea resipi daripada Haziq di My Resipi, alhamdulillah..akhirnya menjadi. Seronok tak terkata sebab dah lama mengidam nak makan roti bakar sapu kaya. Pheeww...percaya atau tidak, sebuku roti Hovis lesap dalam masa 3 hari saja..hubby dan anak2 pun menggemarinya kecuali Iffah..dia sorang je yang tak suka kaya..hohoho..ibu lagi suka kalau kakak tak suka..
Kaya ni rasanya tak ubah macam kaya yang dijual kat kedai [heheh...perasan..]. Terima kasih kepada Haziq atas resipi yang best ni. Saya buat dapat sebotol balang chocolate spread jenama TESCO tu. Simpan dalam peti sejuk, tahan juga seminggu. Bestnya jika dapat buat pau inti kaya. Belum pernah lagi cuba buat pau ni. Mungkin lain kali..apapun, jom lihat resipinya..
Bahan2:
2 cwn gula
1/2 cwn air
500 ml santan pekat
5 biji kuning telur
2 sudubesar tepung kastad [dibancuh ngan sedikit air]
1 helai daun pandan
Cara2:
1. Campurkan gula & air dalam periuk. Jadikan gula hangus.
2. Bila dah kuning, masukkan santan pekat. Kacau hingga larut. Biarkan sejuk betul2.
3. Bila dah sejuk, masukkan kuning telur, tepung kastad & daun pandan.
4. Kacau di atas api yang sederhana hingga mendidih.
5. Jangan risau, kaya ni akan jadi pekat bila dah sejuk.
Kali pertama membuat kaya sendiri dengan bantuan idea resipi daripada Haziq di My Resipi, alhamdulillah..akhirnya menjadi. Seronok tak terkata sebab dah lama mengidam nak makan roti bakar sapu kaya. Pheeww...percaya atau tidak, sebuku roti Hovis lesap dalam masa 3 hari saja..hubby dan anak2 pun menggemarinya kecuali Iffah..dia sorang je yang tak suka kaya..hohoho..ibu lagi suka kalau kakak tak suka..
Kaya ni rasanya tak ubah macam kaya yang dijual kat kedai [heheh...perasan..]. Terima kasih kepada Haziq atas resipi yang best ni. Saya buat dapat sebotol balang chocolate spread jenama TESCO tu. Simpan dalam peti sejuk, tahan juga seminggu. Bestnya jika dapat buat pau inti kaya. Belum pernah lagi cuba buat pau ni. Mungkin lain kali..apapun, jom lihat resipinya..
Bahan2:
2 cwn gula
1/2 cwn air
500 ml santan pekat
5 biji kuning telur
2 sudubesar tepung kastad [dibancuh ngan sedikit air]
1 helai daun pandan
Cara2:
1. Campurkan gula & air dalam periuk. Jadikan gula hangus.
2. Bila dah kuning, masukkan santan pekat. Kacau hingga larut. Biarkan sejuk betul2.
3. Bila dah sejuk, masukkan kuning telur, tepung kastad & daun pandan.
4. Kacau di atas api yang sederhana hingga mendidih.
5. Jangan risau, kaya ni akan jadi pekat bila dah sejuk.
No comments:
Post a Comment