Tuesday, 12 October 2010

Marble Cheese Brownies

: : MARBLE CHEESE BROWNIES : :

Resipi ni dah 2 kali buat dan hasilnya alhamdulillah menyelerakan dan sedap. Terima kasih tak terhingga kepada CIK MAT GEBU. Sedap brownies ni. Sila lihat resipi di bawah, yang mana saya copy paste saja daripada blog CMG.


MARBLE CHEESE BROWNIES [tiffinbiru]

BAHAN BROWNIES :

250 g mentega
1 cawan serbuk koko

1/2 cawan susu cair

1 1/2 cawan gula halus

3 biji telur gred B

1 1/2 cawan tepung gandum*

1 camca teh baking powder*

1 camca teh soda bicarbonate*(*digaul rata dan diayak)
1 camca teh esen vanilla

BAHAN CHEESE :

250 g cream cheese
1 cawan gula halus (cik mat gebu guna 3/4 cawan,saya pun ikut cik mat juge )

1 biji telur gred B



1. Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.

2. UNTUK BROWNIES :-

Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukkan serbuk koko dan kacau hingga rata.

Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati.

Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata.

Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata.

Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese.

Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.



3. UNTUK CHEESE TOPPING :-

Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus, kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar.

Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...


No comments: