Thursday, 10 December 2009

Kek Madeira

Bahan2:

3 cwn tepung gandum [350 g]
1 1/2 st baking powder
1 1/4 cwn gula kaster [275 g]
1 1/4 cwn mentega [275 g]
5 biji telur
3 sb susu segar [45 ml]

Cara2:

1. Panaskan oven 170 C. Griskan loyang [18 cm square @ 20 cm round].

2. Ayak tepung + baking powder dalam mangkuk adunan. Masukkan gula, mentega, telur dan susu. Gaulkan dgn menggunakan senduk kayu, pastu pukul selama 1-2 minit sehingga lembut. Boleh pakai hand mixer la part 'pukul' ni..tapi 1 minit je..jgn lebih2.

3. Masukkan adunan dlm loyang. Hentakkan loyang yg berisi adunan untuk mengeluarkan angin.

4. Bakar selama 1 1/2 - 1 3/4 jam.


** It is cooked when the cake springs back when lightly pressed in the centre.



No comments: