Saturday, 2 October 2010

Apam Kukus

Kali ni nak letak resipi apam kukus atau dalam bahasa Kelate dipanggil kuih 'ambung'. Biasa makan kuih ni masa kecil2 dulu. Dan, jika di kampung, jiran depan rumah kami selalu kasi kuih ni time raya atau majlis2 keramaian di rumahnya. Saya dapat resipi ni daripada kawan di Birmingham, Asyura. Terima kasih kepada beliau kerana bermurah hati berkongsi resipi ini.


Bahan2:

3 biji telur
1 1/2 cwn gula
2 cwn tepung gandum
3/4 cwn air suam
1 sb baking powder


Cara Menyediakannya:

1. Pukul telur & gula hingga kembang.

2. Masukkan tepung gandum & baking powder sikit demi sikit.

3. Masukkan air suam & gaul sebati.

4. Letakkan pewarna kesukaan. Kukus selama 40-45 minit atau sehingga masak.

Apam yang dah siap dipotong.

2 comments:

wrafiquesam said...

uii, terliur dh ni ble tgk kek apam akak... sdpnye

hnyhar said...

wrafiquesam,
rafiq usim ke ni?

he3 terima kasih, dessert yg sgt mudah dan cepat disediakan.. dan sedap.