Sunday 13 December 2009

Carrot Cake

Resipi yg diperolehi daripada buku masakan orang putih..maaflah saya lupa nama buku tu, pinjam kat library..insyaAllah, jika saya jumpa balik buku tu, saya bgtau semula di sini.

Bahan2:

1 cwn gula kaster
3 telur
1 cwn minyak sayur
sebiji limau [parut dan ambil jusnya]
2 cwn tepung naik sendiri
1 st serbuk cinnamon
1/2 st serbuk nutmeg
1/2 st garam
350 g grated carrot, squeezed dry
1 cwn walnut, kisar
225 g [8 oz] cream cheese
2 sb madu
1 sb jus oren

1. Panaskan oven 180 C.

2. Pukul gula, telur, minyak, parutan oren dan jusnya hingga ringan. Ayak tepung, rempah2 dan garam ke dlmnya, pukul lg bbrp minit.

3. Masukkan carrot dan kacang. Kacau dan masukkan dlm loyang.

4. Bakar selama 1 1/2 - 1 3/4 jam.

Icing :

Pukul cheese, madu dan 1 sb jus oren hingga lembut. Sejukkan 30 min utk firm up.

1 comment:

hnyhar said...

perhatian:

kek ni saya belum cuba buat lagi..ini resipi yang baru jumpa..yang pesen lain. bila dah buat saya akan letak gambar di sini..