Monday 7 February 2011

Ayam Panggang Mayonis

Kali ni nak letak resipi ayam panggang mayonis. Sebelum ni saya pernah panggang ayam dengan menggunakan mayonis juga tapi dicampur dengan garam dan serbuk kunyit. Kali ini saya buat pesen lain pula. Bila dah masak, rasanya hampir sama dengan ayam percik pula.


AYAM PANGGANG MAYONIS


BAHAN2:

1 ekor ayam kecil [baby chicken]
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sudubesar mayonis
1 sudubesar serbuk tikka masala [optional]
2 sudubesar madu
1 sudubesar sos tiram
sedikit garam


CARA2 MENYEDIAKANNYA:

1. Bawang putih dan halia = tumbuk halus

2. Dalam mangkuk besar, masukkan halia + bawang putih tadi. Lepas tu, masukkan bahan2 yang lain seperti dalam senarai. Jangan lupa perasakan betul2.

3. Lumurkan bahan2 ini pada badan ayam. Perap selama 1 jam. Jika nak cepat, memadailah jika diperap setengah jam saja.

4. Bakar dengan suhu 200-230 C sampai ayam masak. Sila kelar2kan bahagian isi ayam yang agak tebal untuk pastikan ayam betul2 masak.


****

Nota: sy susah nak anggarkan berapa sudu garam tu...biasanya saya dash kan je garam serbuk tu..sila estimate sendiri tentang rasanya ok.

Lagi satu, semasa membakar ayam ni, jika guna oven, balut ayam dengan aluminium foil & bakar untuk empukkan isi ayam. Keluarkann sekejap, check jika isi ayam betul2 masak, jika dah half-cooked pun dah ok, lepas tu buka balutan foil dan bakar lagi supaya ayam nampak keperangan dan isi ayam masak.




SELAMAT MENCUBA..

No comments: