Sunday 20 March 2011

Kek Karamel

Pertama kali buat kek ni. Sedap betul. Macamana tak sedapnya, siap ada karamel lagi kat atas kek tu. Tekstur keknya pula sungguh gebu. Huh, sedap sangat makan bila sejuk2 letak dalam peti. Lain kali nak buat lagi.. terima sahabat lama [sekolah menengah] i.e. Pn. SITI AZIDA YUSOFF di atas resipi kek karamel yg sungguh yummy!!


KEK KARAMEL


Resipi diperolehi drpd : Siti Azida Yusoff


bahan2:

(A)
...2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas

1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek

140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque

6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara membuatnya:

1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...

2. Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.

3. Pukul bahan (C)

4. Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...

5. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..

6. Bahagikan kpd beberapa bahagian mengikut warna2 yg disukai.

7. Masukkan ke dlm loyang yg td..

8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C . [sy buat style waterbath].

9. Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi.

10.Masukkan dlm peti sejuk 1 jam dan lepas tu mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan.





No comments: