Resipi kuih ni saya perolehi drpd myresipi, dikongsikan oleh GNG 0910. Terima kasih. Rasa apam ni hampir2 sama dengan apam beras cuma bezanya, tekstur apam snow white ni lebih gebu.
Kali pertama cuba buat ikut resipi ni. Buat masa nak attend 'Sembang2 Wanita' di sini hari tu. Apam ni agak besar saiznya gara2 acuannya yg besar. Kalau nak lagi kiut, kena guna acuan yg kecil sikit kot. Ini pun beli masa balik 2 thn lepas. Sebiji bekas ni pun dah RM1.20 harganya. Tak sanggup pula nak beli banyak2. Hmm..
· APAM SNOW WHITE [GNG 0910 ]
·
· 3 cawan tepung beras
· 1 cawan tepung gandum
· 2 cawan gula pasir
· 1 packet mauripan@ibu roti
· 2 cawan nasi
· 3 cawan air
Cara-cara
1. masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air.
2. gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu
3. kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur
4. campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan
5. biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...
6. selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit
7. note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.
Kali pertama cuba buat ikut resipi ni. Buat masa nak attend 'Sembang2 Wanita' di sini hari tu. Apam ni agak besar saiznya gara2 acuannya yg besar. Kalau nak lagi kiut, kena guna acuan yg kecil sikit kot. Ini pun beli masa balik 2 thn lepas. Sebiji bekas ni pun dah RM1.20 harganya. Tak sanggup pula nak beli banyak2. Hmm..
· APAM SNOW WHITE [GNG 0910 ]
·
· 3 cawan tepung beras
· 1 cawan tepung gandum
· 2 cawan gula pasir
· 1 packet mauripan@ibu roti
· 2 cawan nasi
· 3 cawan air
Cara-cara
1. masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air.
2. gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu
3. kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur
4. campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan
5. biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...
6. selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit
7. note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.
No comments:
Post a Comment