Tuesday, 15 February 2011

Lemony Cheese Cake with Blueberry Filling

Terima kasih kepada puan FADHILAH ALI [kak del] kerana sudi berkongsi resipi cheese cake yang sangat sedap ni.


Lemony Cheesecake with Blueberry Filling
(credit to K.Khamsah Dundee)


Base:

Setengah pack biskut marie/digestive dihancurkan
1 1/2 sudu mentega/butter yang dicairkan


(gaulkan dan lenyekkan pada loyang, dan masukkan dlm peti)



Filling:

1 bekas blueberry sedikit
jus lemon

satu sudu besar gula

(masak sehingga hancur dan membentuk jem)


Pukul:

2 mascarporne cheese (dlm tub) 250g setiap satu
1 tin light condensed milk 405g

2 biji lemon (perahkan jus dan parutkan kulitnya)


- pukul mascaporne cheese dgn tgn sehingga lembut, masukkan susu dan pukul sehingga sebati. akhir sekali gaulkan dgn jus dan kulit lemon


- Bahagikan adunan sama banyak. Ratakan lapisan pertama dengan sedikit lekukan untuk mengisi blueberry filling. Pastikan blueberry tidak meleleh di tepi. Seal cheesecake dengan lebihan adunan dengan rapi. Biarkan sejuk dlm peti ais sebelum sedia dihidangkan.


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Nota tambahan:



Ok dah resepi tu....cuma nk tambah sikit...(oleh tuan resepi: Kak Khamsah)


1. base, 1/2 pack tu +/- 200g, nanti ada orng beli pack besar, banyak la pulak.


2. Filling, blueberry +/- 200g. The best sugar to use is icing sugar, tapi granulated pun ok. Jgn sesekali letak air, berkurun la tunggu kering, kalau tak cukup kering, kejadian banjir akan berlaku. Filling MESTI sejuk sebelum letak atas cheese, kalau tak, kejadian banjir akan berlaku jugak..


3. Campuran cheese dan susu, pukul dengan whisker sehingga smooth dan agak cair. Bila letak lemon, ia akan jadi pekat (melekat pada whisker). Kalau pekat tu maknanya jadi la. Kadang-kadang bila letak lemon dia tak jadi pekat. Salah satu sebabnya adalah tak cukup acid (lemon) utk bertindakbalas dengan lemak (cheese). Kadang-kadang lemon tu tak cukup tua, so jus tak cukup masam. Boleh tambah sebiji lagi jus lemon. Sekiranya campuran tak cukup pekat, kejadian banjir juga boleh berlaku walaupun cake disejukkan semalaman.

4. Ada org tanya, boleh ke ganti mascapone kepada cream cheese...untuk mendapatkan hasil yang memuaskan, saya tak galakkan guna cream cheese kerana different properties. Kalau guna juga, banjir besar akan berlaku sebab cream cheese tidak akan mengeras walaupun disejukkan (sebab cream cheese is a very stable cheese, bakar pun tak cair). Biasanya kalau nak juga guna cream cheese (mungkin susah dapat mascapone), kena masukkan sedikit gelatin utk membantu proses pemgerasan, tapi tak boleh guna agar-agar sebabb nanti keras sangat la pulak dan kita tak akan dapat texture yang soft and creamier....



lemon beli 2 biji je..harga sebiji 35 pence.

inilah mascarpone cheese jenama TESCO..harga dlm gbp 1.45 satu tub. dulu harga dia xsampai 1 pound pun..

rupa blueberry yg sy masak pakai gula putih biasa, gula aising xde..blueberry ni sy beli sekotak je..harga gbp 1.99, kalau beli 2 kotak, gbp 3.

mascarpone cheese sedang dipukul..

rupa mascarpone cheese yg tlh dicampur susu pekat..

mascarpone cheese setelah dicampur jus lemon 2 biji..tekstur berubah jadi pekat.

sebelum diletak dlm peti sejuk..tiba2 sy xikut arahan cikgu..sy terlupa buat lekukan di tengah lapisan cheese utk isi blueberry filling..sy pegi tebar je filling tu, siap sampai tepi..errr, kena minta ampun ngan tuan punye resipi ni..hik3


sebab tu jika dilihat dari sisi, nmpk blueberry jadi layer..kena tukar nama blueberry layered cheese cake kot..haa3.

dipotong buat pertama kalinya...

hasilnya sangat nyaman...cubalah...

No comments: