Resipi ni sy tak ingat dah ambil kat mana. Masa salin dulu terlupa betul nak catat siapa empunya nya. Yg pastinya ia bukanlah idea asal drpd saya ye. Terima kasih tak terhingga kpd empunya resipi kek ni, mmg sedap. Rasanya dpt dlm english website...
CARROT WALNUT CAKE
BAHAN2:
*2 1/2 cawan tepung naik sendiri
*1 sk soda bikarbonat
*1 sk baking powder
*1/4 sk garam
* bahan2 ini diayak.
3/4 cwn brown sugar
1 cwn gula kastor
4 biji telur
1 cwn minyak jagung
1 cwn butter [ cairkan ]
3 cwn carrot [ grated ]
3/4 cwn walnut [ cincang ]
CARA2 MENYEDIAKANNYA:
1. ayak dulu bahan2 yg patut ayak tu..
2. masukkan brown sugar + castor sugar + telur + minyak jagung + butter cair + carrot dlm mangkuk besar. pukul hingga lembut dan gebu.
3. masukkan tepung gandum. kacau sebati dengan senduk. masukkan kacang jika suka. jika xsuka, xyah masuk. kacang tanah boleh masuk tp rasanya xberapa kick dan xsesuai berganding dgn carrot..walnut lbh sesuai. jika walnut ssh nak dpt di msia atau harga mahal, boleh ganti ngan badam.
4. bakar pada suhu 180 C selama 40 min - 1 jam..bila dah 40 min, boleh cek dah masak ke blm..sbb tahap kepanasan oven tiap rumah berbeza..
CREAM CHEESE FROSTING
8 oz cream cheese [biasa sy guna yg 250 g atau yg 200 g tu je ]
1/4 cwn butter [ cairkan ]
1 sk esen vanila
2 cwn gula
1 cwn walnut / pecan [ cincang ]
1. campurkan butter + cream cheese + gula + esen vanila.
2. pukul sehingga mixture jd lembut dan creamy.
3. masukkan walnut atau apa2 kacang selain kacang tanah.
4. frost atas kek carrot yg telah masak & sejuk tadi.
*** boleh juga tabur kacang tu bila dah siap sapu frosting pd kek..terpulang atas citarasa masing2.
Dah siap!! Mudah dan gerenti sedap!!
CARROT WALNUT CAKE
BAHAN2:
*2 1/2 cawan tepung naik sendiri
*1 sk soda bikarbonat
*1 sk baking powder
*1/4 sk garam
* bahan2 ini diayak.
3/4 cwn brown sugar
1 cwn gula kastor
4 biji telur
1 cwn minyak jagung
1 cwn butter [ cairkan ]
3 cwn carrot [ grated ]
3/4 cwn walnut [ cincang ]
CARA2 MENYEDIAKANNYA:
1. ayak dulu bahan2 yg patut ayak tu..
2. masukkan brown sugar + castor sugar + telur + minyak jagung + butter cair + carrot dlm mangkuk besar. pukul hingga lembut dan gebu.
3. masukkan tepung gandum. kacau sebati dengan senduk. masukkan kacang jika suka. jika xsuka, xyah masuk. kacang tanah boleh masuk tp rasanya xberapa kick dan xsesuai berganding dgn carrot..walnut lbh sesuai. jika walnut ssh nak dpt di msia atau harga mahal, boleh ganti ngan badam.
4. bakar pada suhu 180 C selama 40 min - 1 jam..bila dah 40 min, boleh cek dah masak ke blm..sbb tahap kepanasan oven tiap rumah berbeza..
CREAM CHEESE FROSTING
8 oz cream cheese [biasa sy guna yg 250 g atau yg 200 g tu je ]
1/4 cwn butter [ cairkan ]
1 sk esen vanila
2 cwn gula
1 cwn walnut / pecan [ cincang ]
1. campurkan butter + cream cheese + gula + esen vanila.
2. pukul sehingga mixture jd lembut dan creamy.
3. masukkan walnut atau apa2 kacang selain kacang tanah.
4. frost atas kek carrot yg telah masak & sejuk tadi.
*** boleh juga tabur kacang tu bila dah siap sapu frosting pd kek..terpulang atas citarasa masing2.
Dah siap!! Mudah dan gerenti sedap!!
No comments:
Post a Comment