ROTI SOSEJ – MINAMI 133 [myresipi]
Bahan2:
· 190 ml air
· 400 gm tepung roti
· 5 sudu besar gula
· 1 sudu kecil garam
· 2 sudu besar susu tepung
· 1 biji telur ayam
· 2 sudu kecil yis
· 60 gm butter
· **bahan2 lain**
· 12 batang sosej
· sos cili
· cheese
· 1/4 sudu kecil pelembut roti (*optional)
Cara-cara
1. masukkan bahan2 utk roti ke dalam breadmaker. tekan button on dan tunggu sehingga siap.
2. bahagikan doh kepada 12 bahagian. bulat2 kan doh tersebut dan biarkan selama 20 minit.
3. ambil sebiji doh. canaikan
4. ambil sebatang sosej dan gulung
5. hiris sosej yg digulung. jgn sampai putus..
6. tolak kiri dan kanan selang seli.
7. ulang langkah 3 hingga 6 hingga habis
8. biarkan doh selama 40 minit.
9. setelah itu, sapu sos cili dan tabur kan cheese. bakar pada suhu 180 darjah selama 12 minit.
10. roti siap dibakar..
fresh from the oven..
Dah 3 kali buat roti ni..dan hasilnya mmg best dan sedap! Gebu dan nyaman...
** bila roti dah sejuk atas wire rack, sy terus balut dgn kitchen foil utk maintain kelembutan roti. bila nak makan, buka je plastik...ataupun jika dah simpan 3,4 hari, sebelum makan tu, lg sedap jika panaskan sebentar dlm microwave. hmmmm..terasa mcm baru masak je.
Selamat Mencuba..
Bahan2:
· 190 ml air
· 400 gm tepung roti
· 5 sudu besar gula
· 1 sudu kecil garam
· 2 sudu besar susu tepung
· 1 biji telur ayam
· 2 sudu kecil yis
· 60 gm butter
· **bahan2 lain**
· 12 batang sosej
· sos cili
· cheese
· 1/4 sudu kecil pelembut roti (*optional)
Cara-cara
1. masukkan bahan2 utk roti ke dalam breadmaker. tekan button on dan tunggu sehingga siap.
2. bahagikan doh kepada 12 bahagian. bulat2 kan doh tersebut dan biarkan selama 20 minit.
3. ambil sebiji doh. canaikan
4. ambil sebatang sosej dan gulung
5. hiris sosej yg digulung. jgn sampai putus..
6. tolak kiri dan kanan selang seli.
7. ulang langkah 3 hingga 6 hingga habis
8. biarkan doh selama 40 minit.
9. setelah itu, sapu sos cili dan tabur kan cheese. bakar pada suhu 180 darjah selama 12 minit.
10. roti siap dibakar..
fresh from the oven..
Dah 3 kali buat roti ni..dan hasilnya mmg best dan sedap! Gebu dan nyaman...
** bila roti dah sejuk atas wire rack, sy terus balut dgn kitchen foil utk maintain kelembutan roti. bila nak makan, buka je plastik...ataupun jika dah simpan 3,4 hari, sebelum makan tu, lg sedap jika panaskan sebentar dlm microwave. hmmmm..terasa mcm baru masak je.
Selamat Mencuba..
No comments:
Post a Comment