Thursday, 17 March 2011

Ayam Golek Versi Pedas

Hari tu buat ayam golek tapi versi pedas. Sebab apa dinamakan versi pedas? Sebab...saya gantikan serbuk kari ayam dengan serbuk kari ikan..hihih. Ini semua gara2 serbuk kari ikan yang masih banyak dalam stok dan nak jimat serbuk kari ayam. Sebab tu warna dia pun kemerah2an. :) Tapi, rasa dia sedap jer.


AYAM GOLEK VERSI PEDAS



· 1 ekor baby chicken
· 4 ulas bawang putih
· 2 sudu besar cili kisar
· 1 biji bawang besar [yg besar, jika bwg besar tu saiz kecil, buatlah 2 biji]
· 3 batang serai
· 1 sudu besar serbuk kari ikan [nak letak kari ayam pun boleh]
· 1 inci halia
· 1 cawan susu segar/susu cair [saya guna susu segar]


Cara-cara

1. Baby chicken digaul garam dan kunyit. Rebus hingga separuh masak.

2. Toskan ayam yg direbus tadi. Air rebusan boleh simpan buat kue tiaw kungfu..atau apa2 saja..mee hailam ke.

3. Bakar ayam dalam oven hingga betul2 masak. Kelar badan ayam yang agak berisi supaya lekas masak.

4. Kisar bahan2 di atas kecuali susu. Tumis hingga garing dan naik minyak.

5. Masukkan susu segar. Kacau2 sehingga kuah jadi bertambah pekat. Perasakan dengan garam dan gula.

6. Tuang atas ayam yang dah siap dibakar tadi.



No comments: