Monday, 21 March 2011

Ayam Goreng Rempah

Resipi ni muncul bila dah tiada idea nak masak apa. Nak goreng ayam secara garam kunyit biasa je, macam simple sangat pula. Last2 saya buat style goreng rasa rempah2 sikit. Tengok semua makan laju je. Jadi, lepasla nak masuk kat sini.


AYAM GORENG REMPAH


Sumber : hnyhar


Bahan2:

setengah ekor ayam [bukan ekor ayam]
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 sb serbuk kari ayam
1 sk serbuk cili [sy guna cayenne]
1/2 sk serbuk kunyit
garam secukup rasa


Cara2 Menyediakan:

1. Lumur badan ayam yang dipotong sederhana kecil dengan garam.

2. Tumbuk halia & bawang putih. Masukkan dalam bekas besar [bekas utk perap ayam].

3. Masukkan serbuk kari ayam + serbuk cili + serbuk kunyit ke dalam bekas tadi. Gaul rata.

4. Masukkan ayam yang digaul garam tadi. Gaul rata2 rempah pada badan ayam. Perapkan paling minima setengah jam. Jika perap lebih lama, rasanya lagi sedap. Nak lama, peraplah semalaman, ataupun 3 jam.

5. Goreng..minyak tak penuh pun takpe. Jika nak bakar pun boleh, sebab saya sendiri pernah bakar ayam ni guna style yang sama.



ayam yang diperap.

dalam gambar ni, ayamnya sy cuma perap 1 jam saja. peraplah lebih lama untuk rasa lebih lazat.

sedap dimakan ngan nasi panas2.

No comments: