Sebenarnya dah 4 kali buat Burger Malaysia ni, tapi baru kali ni nak simpan resipi kat sini. :) Terima kasih kepada tuan punya resipi, YANI. Tapi, tak boleh nak buat selalu roti ni sebab bekalan ikan bilis dan cili kering sudah nazak. Dah termasuk dalam barang2 kawalan pun.
BURGER MALAYSIA @ ROTI GORENG IKAN BILIS.
Sumber: My Resipi
Resipi Asal : Yani
Bahan2:
*200g tepung gandum
*140ml susu/ air
*2 sudu besar butter/margerin
*2 1/2 sudu besar gula halus
*1/2 sudu kecil garam
*2 sudu kecil dry yeast
- minyak untuk menggoreng
- sambal ikan bilis
- timun
Cara-cara
1. Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
2. Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
3. Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
4. Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis.
No comments:
Post a Comment